Hvordan spillet har snudd for Sandefjord
I de tre siste kampene i REMA1000-ligaen har keeperne våre gjennomsnitlig reddet fem flere skudd enn de gjorde i snitt på de første åtte kampene i årets serie. Det er en av hovedårsakene til at Sandefjord har rykket opp på kvalifiseringsplass.
Johan Hedlund Bergqvist (27), Christian Morillo Lyngbø (22) og Eirik Jarl Haukedal (17) utgjør keepertrioen vår i comebacket i eliteserien. Johan hadde med seg noe topphåndballerfaring da han kom til oss i 2018 etter en sesong i Eliteserien med Nøtterøy, mens Christian fikk prøve seg litt i Eliteserien med FyllingenBergen i 2018/19-sesongen. Eirik kommer fra G16 med Urædd.
Med andre ord var de relativt uerfarne på REMA1000-liga-nivå da vi startet opp mot Drammen i høst. Og som for utespillerne tok det tid å tilvenne seg nivået: Bedre skyttere, hardere skudd, lurere skudd.
Tøft og kynisk
På motsatt side av banen slet skytterne våre med den samme utfordringen: Tøffere og med kyniske forsvarsspillere, og keepere som var vant med både hardere og lurere skudd.
Resultatet: Vi skjøt motstandernes keepere til banens beste spillere, ofte med redningsprosenter mellom 40 og 50 prosent, mens våre egne keepere lå midt på 20-tallet.
9 måls forskjell
Hvis vi regner 45 skudd i snitt per kamp utgjør forskjellen mellom 45 % og 25 % i redningsprosent 9 mål. Bare mot Runar (11 mål), Elverum (18 mål) og Halden (12 mål) tapte vi med mer enn 8 mål.
I de tre nevnte kampene hadde motstandernes keeper dessuten en redningsprosent på henholdsvis 57, 44 og 50!
Kolstad Holm-mentor
Mot slutten av oktober innledet Sandefjord et samarbeid med tidligere Drammen- og SH-keeper Mathias Kolstad Holm, som på mentor-basis skulle samspille med keepertrioen i ukene framover.
Det er umulig å hevde at akkurat dette samarbeidet er årsaken, men tallenes tale er i hvert fall klar: Mens snittet i antall redninger i sesongens åtte første kamper lå på 24 %, og Sandefjord sikret seg tre poeng, har den i de siste tre kampene ligger på 33 %. Det har gitt seks nye poeng. Og enda tydeligere: De to siste kampene har keeperne våre reddet 37 % av skuddene!
Tydelig forbedring
Og ikke bare har keeperne våre blitt bedre. I motsatt ende må vi tilbake til FyllingenBergen-kampen 15. november for å finne sist gang motstanderens keepere var bedre enn våre egne. Det vil si, i returmøtene med Drammen, ØIF Arendal, Runar og Fjellhammer har Sandefjord-gutta skutt betydelig bedre enn i de første kampene i høst. Så mye bedre at motstanderkeepernes gjennomsnittlige redningsprosent gikk ned fra 40 % til 26 %, eller mer enn 6 færre redninger per kamp.
Slikt blir det som kjent poeng av!