Full pott kan gi eliteserieplass – Sandefjord
Jørgen Skalleberg, sikker fra høyrekanten for SH

Full pott kan gi eliteserieplass

Med seks kamper igjen å spille har SH fortsatt los på en sikker plass i neste års REMA1000-serie. Men det krever full poengpott i innspurten.

Det ser tilsynelatende allerede ut til å være avgjort: Viking Håndball (24 poeng) og Fjellhammer (24) blir nummer 1 og 2 i 1. divisjon og rykker direkte opp til eliteserien. Fire klubber; SH (20), Falk (20), Nøtterøy (19) og Kristiansand (17), kjemper om retten til å spille kvalifisering mot lag nummer tre fra bunnen i REMA1000-serien. Et lag som fort kan hete Runar, slik tabellsituasjonen ser ut i dag.

Lykkes med Nergaard?
Fjellhammer forsterket laget med Elverums legendariske keeper Morten Nergaard i januar i et desperat forsøk på å sikre seg en av plassene i eliteserien neste sesong. Selv med Nergaard på plass må de jobbe for å nå det målet, ikke minst med tanke på at de tapte 22-21 for Falk i egen hall i siste serierunde.

Men det må også sies at Fjellhammer kanskje har det enkleste programmet av de to topplagene, med hjemmekamper mot Nøtterøy, Viking TIF og Sandnes og bortekamper mot Lillehammer, Bodø og Viking Håndball. Åtte poeng vil være nok, siden de går foran både Falk og SH på innbyrdes oppgjør.

Tilbake på vinnersporet?
Viking hadde en svak start på 2020 med hjemmetap for Lillehammer og bortetap for Nøtterøy, men var tilbake på vinnersporet og slo Bodø 31-19 i sin siste kamp. Med hjemmekamper mot Charlottenlund, Sandnes og Fjellhammer, og borteoppgjør mot Viking TIF, Lillestrøm og Kristiansand, har de også gode muligheter for å skaffe seg de åtte poengene de trenger for å rykke opp. Med 32 poeng slår de både SH og Falk på innbyrdes oppgjør, mens Nøtterøy maksimalt kan oppnå 31 poeng.

Men det forutsetter at begge topplagene klarer å holde koken helt inn. Et lite feilskjær, og lagene bak står klare til kamp. Falk er ubeseiret på tre kamper i 2020 og står med ni poeng på de seks siste kampene. SH på sin side har skaffet seg 14 poeng på de ni siste kampene, bare topplagene Viking og Fjellhammer har slått dem.

Avgjøres i Jotunhallen?
Både SH og Falk kan i teorien ende på 32 poeng, med seks seirer på seks kamper. Men så lenge de to lagene møtes i Jotunhallen neste onsdag (kl 19.30), er det i praksis bare vinneren her som kan ta opp kampen med de to lagene øverst på tabellen. Hvis Falk ordner opp med Kristiansand i Holtanhallen og SH tar skalpen til Charlottenlund i Trondheim førstkommende lørdag, vel å merke. Taperen kan i beste fall klare en kvalifiseringsplass. 

Kampen om kvalifiseringsplassen blir uansett knallhard. Kristiansand er tilsynelatende kjørt av lasset, men det er greit å minne om at sørlendingene har vært sterkere på bortebane enn i egen hall denne sesongen. Og de møter både Falk og Nøtterøy borte. 

Fem avgjørende kamper
Disse fem kampene blir helt avgjørende:

23/2 Falk – Kristiansand
26/2 Sandefjord – Falk
1/3 Nøtterøy – Kristiansand
8/3 Sandefjord – Nøtterøy
11/3 Nøtterøy – Falk

Med to hjemmekamper er SH en naturlig favoritt i disse innbyrdes oppgjørene, som jo ble innledet med Kristiansand – SH (29-31) onsdag. SH og Falk spilte 25-25 i Holtanhallen, dvs at vinneren onsdag går foran på innbyrdes oppgjør ved poenglikhet. SH slo Nøtterøy med seks mål i Nøtterøyhallen og må tape med mer enn fem mål for å miste den fordelen. 

SH i førersetet
Oppsummert blir det slik: SH kan tape én kamp, bare ikke mot Falk, og likevel ende på tredjeplass. Falk må vinne alle sine kamper for å være sikker på tredjeplassen. Nøtterøy må vinne alle sine kamper for å ha en mulighet til kvalifiseringsspill, men er avhengig av at SH og Falk avgir minst to poeng. Kristiansand må vinne alle sine kamper, og slå Falk med mer enn fire mål, samtidig som SH og Falk må gi fra seg minst tre poeng.

Noen som tør å spå utfallet??