En veteran vender tilbake – Sandefjord

En veteran vender tilbake

Han debuterte i den gangs eliteserie som spiller for Runar i sesongen 1988/89, overtok for Tormod Moldestad og ble trener i Eliteserien for Runar sesongen 2005/06, overtok for Gunnar Pettersen og ble Sandefjord-trener i Postenligaen 2011/12. Etter 8 år i 1. divisjon er Einar Veierød og Sandefjord tilbake i toppen av norsk håndball – der mange mener både trener og lag hører hjemme.

– Det er nok mange som både føler og tenker at «han Veierød, han har jeg da hørt om i mange år. Lever han fortsatt?». Det er en drivkraft for meg å vise at «ja, det gjør han». Vise at jeg ikke er ferdig, men at jeg derimot har mye mer å gi!

Det sier Einar Veierød, dagen før det braker løs med RAME1000-kamp mot medaljekandidat Drammen i Drammenshallen. Bare tre dager senere venter en annen medaljekandidat, ØIF Arendal, i Jotunhallen. Og så, neste søndag, er det duket for lokaloppgjør mot Runar i Runarhallen.

– Det er ikke sikkert vi står med poeng etter den starten, men det er ikke sikkert at vi står uten heller. REMA1000-ligaen er ikke verdens mest stabile liga. Selv topplagene går på blemmer av og til. De kan like gjerne komme mot oss. Vi har i hvert fall fått forberedt oss slik vi hadde planlagt. Vi har 22 mann i stallen, ingen skader, det er sterkere konkurranse om plassene enn på veldig lenge, og nivået er også høyere enn før, sier Veierød.

I toppen i mer enn 30 år
Han har holdt på med håndball på toppnivå lengre enn de fleste. Som innledningen viser, har han vært med i toppen i over 30 år. På veien har han rasket med seg flere junior-NM-gull, seriemesterskap, sluttspillseirer og NM-gull, både som spiller og trener.

Han har trent 94-landslaget i fire sesonger sammen med Tom Eirik Skarpsno. På laget spilte blant andre Sander Sagosen, Torbjørn Bergerud og Gøran Johannessen, alle profiler på landslaget til Christian Berge. Han har dessuten sju offisielle a-landskamper for Norge, alle med Gunnar Pettersen som trener.

Fantastiske Trude
Samtidig har han hatt full jobb i banken. De siste årene i Sparebank ! BV.

– Det hadde ikke vært mulig uten en fantastisk kone. Trude kommer fra en håndballfamilie og er glad i håndball selv, det samme er foreldrene mine og ungene mine,. Og hun har jo levd med meg noen måneder mens jeg ikke har vært trener også… Så kanskje…

Sier Veierød, som melder at kona Trude merker at han er fornøyd om dagen. Både før og etter trening.

– Ja, jeg er happy. Jeg gleder meg. Det er noe eget med eliteserien, å få møte de beste i Norge. Og klarer vi å beholde plassen i år, så kan vi tenke et steg videre neste sesong. Både som lag og som klubb. Vi har rustet opp mye på begge deler, men har selvsagt fortsatt en vei å gå.

Fakta om Einar Veierød
56 år
7 a-landskamper for Norge (1990-91)
1985-1993: Spiller for Runar. Seriemedaljer, sluttspillseirer og cupgull i det tredje forsøket med seier over Viking i 1991.
1993-95: Spillende trener for Nøtterøy og trener for Runars damer i 1. divisjon (5. plass).
1995-2005: Bl.a. juniortrener i Runar, vant NM-finale mot Norrøna (trener Ole Gustav Gjekstad). Assistenttrener for Rune Teigen i Runar, husker aller best Champions League-seieren over Portland San Antonio (25-21) i Runarhallen).
2005-2009: Hovedtrener for Runar. Opprykk fra 1. div. Sølv i eliteserien og NM-gull etter seier over Elverum i 2008.
2011-2015: Landslagstrener yngre landslag menn (94)
2011-2020: Hovedtrener (2011-2016) og assistenttrener (2018-19). To 3. plasser som ga kvalifisering for Eliteserien, lyktes på andre forsøket.


Utvikle spillere
Siden han kom inn i Sandefjord i 2011-12 har spillerutvikling vært den viktigste og største oppgaven. I årene etter har han bidratt enten som hovedtrener eller som assistent for Gunnar Pettersen til å sende Sandefjord-spillere til mange norske toppklubber. André Bergsholm Kristensen og Olaf Richter Hoffstad til ØIF Arendal, Simen Holand Pettersen og nå Kristian Hübert Larsen til Elverum, Viktor Petersen Norberg til Drammen, Birk Hermann Inselseth til FyllingenBergen. For å nevne noen.

– Mye av det som har drevet meg har vært å skape gode spillere, men også gode lag. Til det kreves det gode relasjoner både på og utenfor banen. De relasjonene har betydd mye for meg også. Jeg har fått så mange gode venner, og et stort kontaktnett, gjennom håndballen.

Å prestere i REMA1000-ligaen er selvsagt det viktigste nå, både for lag og klubb. Men vi må fortsatt tenke spillerutvikling. Noen minutter på banen i en eliteseriekamp kan være det som skal til for å løfte spilleren et hakk opp. Så kan det hende at jeg finner en sekser som fungerer bedre enn alle andre konstellasjoner, og velger å stå med den. Men jeg er mest kjent for viljen til å rullere, og med det tøffe kampprogrammet som er denne sesongen kommer det til å bli viktig også. Det er umulig å spille 2×30 minutter i hver kamp når to tredjedeler av sesongen skal være ferdigspilt før jul.

REMA1000 avgjørende
– Dagen før dagen: Hvor viktig var det for deg personlig at det ble opprykk til REMA100-ligaen denne gangen?

– Jeg kan nok si at det var det opprykket som fikk meg til å fortsette, den oppmerksomheten og entusiasmen som eliteserien gir. Ellers trur jeg at jeg hadde overlatt ansvaret til yngre krefter. Men så er jeg også konkurransedrevet, og det er moro at det går bra.

– Og nå da, blir hver kamp som en cupkamp, et vinn eller forsvinn?

– For oss blir det viktig ikke å grave oss ned selv om uttellingen uteblir i starten. Samtidig trur jeg helt sikkert at noen lag vil undervurdere oss, og de mulighetene må vi ta vare på. Respekten vil øke etter hvert som vi plukker poeng, men den utfordringen tar vi gjerne.

– Lykke til i Drammenshallen søndag!

– Tusen takk!