Tilbake på parketten etter 18 måneders kamppause – Sandefjord

Tilbake på parketten etter 18 måneders kamppause

Sandefjords damelag sesongåpner mot Våg i Sandarhallen søndag kl 13.00. Det er første gang de kjemper om seriepoeng siden 8. mars 2020. – Det er gleden av å skape noe sammen som gjør lagidretten så spesiell. Derfor kan det nesten ikke beskrives hvor godt det skal bli å komme igang igjen, sier trener Petter Kjærnes.

Det har vært et uvirkelig halvannet år for damespillerne til Sandefjord. I klubbens andre år med seniorlag ble det bråstopp midt i sesongen. Skikkelig bråstopp. All kamp- og treningsaktivitet ble lagt ned med umiddelbart virkning 12. mars 2020. Og slik holdt det seg stort sett til slutten av juni i år. Seniorspillerne, dvs alle over 20 år, har vært utestengt fra fellestreninger, mens juniorene har kunnet trene, men nesten ikke spille kamper.

Og for oss, med mange seniorer, har det vært ekstra utfordrende.

– Vi vet jo ikke hvordan andre lag har taklet denne situasjonen, bare hvordan vi selv har løst det. Vi vet i det hele tatt nesten ikke noe om de andre lagene, så det kommer til å bli en spennende høst. Vi venter litt med å sette oss m ål, vi må rett og slett se an de første kampene. Men vi er så klare som vi kan få bli, sier Petter Kjærnes.

Våg hjemme er seriestarten. Et lag vi normalt sett skal kunne spille jevnt med og også slå. Men om de har mange juniorer på laget, eller har vært rammet av «senior-pausen», vites ikke.

– Uansett er vi mest opptatt av oss selv. Jeg føler vi har hatt god framgang de siste ukene, det har vist seg også i de treningskampene vi har spilt. Så gjenstår det å se hva vi kan få til i kamp.

Lite frafall
Mange har fryktet stort forfall etter korona-pausen. Petter Kjærnes og hans medtrener Henriette Hovland Christiansen har sluppet unna det verste. De råder over et lag med en god miks av spillere, noen med erfaring fra toppnivåer, noen ungjenter som har lyst til å bli gode.

Oppi det hele lever selvsagt skade-utfordringene, kanskje mer nå enn tidligere – også på grunn av det lange kampoppholdet. Marte Holand Pettersen, den mest sentrale spilleren på laget, er ute med korsbåndskade og er i beste fall tilbake ved juletider. Andre spillere sliter med ulike småskader som begrenser treningsaktiviteten, men som heldigvis ikke setter dem helt ut av spill.

Nye spillere
Siden sist kamp (mars 2020) er noen borte og noen kommet til. Oda Smørgrav Skogstrand, Pia Elind, Vivi Storvang; alle har skiftet fra blått til andre farger. Inn er kommet keeperne Cecilie Wick Ullitz og Marion Helland, venstrekant Olivia Haugland, bakspiller Henriette Lindberg og kantspiller Pia Knutsen.

– På papiret har vi et sterkere lag enn da vi sluttet, men det er når vi er fulltallige og skadefrie. Gjennom treningsarbeidet har vi sett at relasjonene spillerne imellom begynner å sitte, særlig offensivt. Nå jobber vi mest med å tette hullene bakover. Individuelt er vi gode nok, det gjelder å få skrudd det sammen til et lag. Og det tar alltid litt tid, sier Kjærnes.

Mest spent
Han innrømmer at han er spent på serieåpningen. Han har savnet kampene, savnet fellesskapet rundt seirer og tap, savnet gledene og skuffelsene, og er glad for å få det tilbake. Men mest av alt er han spent.

– Jeg må innrømme at jeg ikke akkurat føler meg superkomfortabel. Jeg vet alt for lite om hvor alle de andre er. Men jeg trur det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får et høyest mulig «laveste-nivå». Da kan det bra, sier Petter Kjærnes.

Søndag kl 13.00 i Sandarhallen får vi svaret.