Nye regler fra kommende sesong: – Kanskje det blir slutt på 7 mot 6-spill? – Sandefjord

Nye regler fra kommende sesong: – Kanskje det blir slutt på 7 mot 6-spill?

Tre regel-endringer trer i kraft fra sesongen 2022-23: Hvor mange pasninger er lov etter at dommerne viser passivt-tegn, hva skjer om noen skyter ballen i hodet på målvakten og hvordan kan man ta avkast etter baklengsmål. Sandefjord-trener Einar Veierød er positiv til endringene, men stiller spørsmål ved hvordan de skal praktiseres.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vedtok tre regelendringer på kongressen nylig. De nye reglene skal tre i kraft allerede fra kommende sesong, ifølge danske TV2 Sport. Hva tenker vår egen trener Einar Veierød om endringene som kommer?

Først regelen om at det bare blir lov å benytte fire pasninger, mot dagens seks, etter at dommerne har vist passivt-tegnet:

– Den endringen ønsker jeg bare velkommen. Regelen i dag er slik at man kan blåse passivt før seks pasninger også, men det blir aldri praktisert. Så endelig blir det en innskjerping her, sier han.

Prøves ut i Sverige
Regelen om at et skudd i hodet på keeper nå automatisk skal gi 2 minutters utvisning er blitt prøvd ut i Sverige denne sesongen. Ifølge Sävehofs trener Michael Apelgren (tidligere Elverum) har det vært en suksess. – Det eneste negative er at keeperne synes å forsterke reaksjonene. Det ser ut som om de holder på å dø bare ballen såvidt sneier haken, sier han til Handbollskanalen.se.

– Jeg forstår godt at den kommer, men synes ikke det er et stort problem på de øverste nivåene nå med så teknisk skolerte spillere som vi har i dagens håndball, sier Veierød.

– Uheldige episoder vil alltid forekomme og fortsatt kan det være slik at en målvakt faktisk er i såpass bevegelse at det ikke bare er skytterens ansvar. Men på straffer bør det være nulltoleranse , uansett målvakt-bevegelser. Her har skytteren god tid å regulere både arm og skuddkraft, sier han.

Ny avkast-regel
Den siste endringen gjelder avkast etter skåring. I dag er regelen at spilleren som tar avkastet må ha ett ben på midtlinjen, inne i midtsirkelen, og ingen av medspillerne må ha passert midtlinjen når avkastet tas.

Fra neste sesong kan avkastet tas fra hvor som helst inne i midtsirkelen, som får en diameter på fire meter. Kastet kan tas uavhengig av medspillernes posisjon, og ingen motstander har lov til å befinne seg inne i den samme sirkelen når kastet tas.

– Det beste med den endringen er at det vil begrense 7-6 spillet, siden det blir dårligere tid til å bytte inn målvakt igjen. Ulempen er at vi vil få flere episoder hvor folk løper over avkastfeltet i returløp. Utvidelse av det feltet til fire meter gjør det jo til en betydelig omvei å løpe hjem for de som skal stå sentralt som 3’ er i forsvar. Det skjønner jeg ikke hensikten med. Så denne endringen tror jeg ikke det kommer til å gå helt smooth å tilpasse seg, sier Einar Veierød.

44-42 blir standard?
Trener-kollega Apelgren spår at denne regelen kommer til å forandre håndballen mer enn 7-6 regelen gjorde.

– Nå kommer håndballen til å få flere resultater som 44-42, og innstillingen kommer til å bli at «ja ja, det er ikke så farlig om de skårer, vi kontrer jo inn et mål likevel, sier han.

Han er enig med Veierød i at det positive ligger i at det ikke lenger lønner seg å bytte ut målvakt med en utespiller slik vi ser i dag.

– Det beste hadde jo vært om vi fikk fjernet alle kast mot åpent mål, det er ingen som synes slike skåringer er kule, sier Michael Apelgren.