Fra alle regnbuens farger til helblått! – Sandefjord

Fra alle regnbuens farger til helblått!

Ta en titt på disse to bildene. Hovedbildet er tatt da SH-damene var på treningsleir i Uddevalla midt i august. Bildet under er fra en av de siste treningsøktene i Jotunhallen før sesongen åpnes i kveld med 2. runde-kamp mot Tønsberg Turn på bortebane, med kampstart kl 20.30 i Tønsberghallen. Bortsett fra oppstillingen, og antall jenter, ser du den store forskjellen?

Siden 2018 har Sandefjord satset for å få et damelag opp i 1. divisjon. Det begynte med at vi overtok den 2. divisjonsplassen som HG Gokstad/STIF-jentene spilte seg til i 2018 etter kvalikkamper mot 3. divisjonsrival Bamble. Bak oss hadde vi alle de tre daværende samarbeidsklubbene STIF, Sandar og HG Gokstad, som støttet oss både økonomisk og gjennom å levere spillere oppover i systemet.

Gi jentene noe å drømme om
Øystein Havang og Thomas Pettersen kom inn som nye trenere, sammen med Henriette Hovland Christiansen, og den viktigste jobben var å bygge grunnmur. For mens ungguttene i Sandefjord i mange år hadde hatt lokale forbilder og noe å strekke seg etter gjennom storsatsingene SHK,STIF og så SH, sto jentene uten noe lignende. De hadde ikke noe elitelag å drømme om, ingen elitespillere å sammenligne seg med.

Det var dette SH-satsingen på damelag skulle forsøke å gjøre ned med, gjennom å skape et lag godt nok til å kjempe nær toppen av norsk damehåndball. Sesongen 2018-19 endte med en hederlig 7. plass. Deretter forsvant både trenerne Havang/Pettersen og mange av spillerne (skolegang og militærtjeneste bl.a.), og den tidligere Skrim-treneren Petter Kjærnes – fortsatt i kompaniskap med Henriette – skulle videreføre byggeprosjektet.

Korona ødela
En må være ærlig å si at han ikke fikk de beste forutsetningene lagt i fanget. Og bedre ble det ikke av at sesongen brått ble avlyst 12. mars 2020, da hele Norge ble koronastengt. Den sesongen, og hele den neste, ble preget av covid19.

Sesongen 2021-22 startet heller ikke på ordentlig før midt i januar, og 8. plassen til slutt må sies å være godt innenfor.

Samarbeid med Halsen
For å bygge kultur trengs det både trenere og spillere. Foran inneværende sesong har SH derfor innledet partnerklubb-samarbeid med Halsen. Et samarbeid som innebærer at de mange unge talentene i STIF/HG Gokstads J2005-lag nå trener og spiller sammen med jevnaldrende jenter i Halsen. Et Halsen-lag som gikk helt til topps i sist sesongs Bringserie, mens STIF/HG Gokstad var millimetre fra å kvalifisere seg for Bring-sluttspillet. I regionserien endte de to lagene på 1. plass (Halsen) og 2. plass (STIF/HG Gokstad).

Denne sesongen skal de spille regionserie og LERØY for Halsen. Neste sesong skal de samme jentene spille de samme turneringene for SH. Målet er at så mange som mulig av spillerne skal få prøve seg i 2. divisjon sammen med seniorspillerne i SH, for på den måten å få en best mulig utvikling som håndballspillere. Og samtidig styrke SHs jakt på gode plasseringer i 2. divisjon.

Alt bra så langt
Anette Tveter, Tord Ellingsen (fysisk), Henriette Hovland Christiansen og Cecilie Wick Ullitz (keeper) utgjør trenerressursene, og Henriette forteller at så langt har gått veldig bra.

– Vi har vært på treningsleir sammen, vi trener sammen både på J18- og seniornivå, og de som har kommet lengst i utviklingen spiller cupkamp mot Tønsberg Turn i kveld. Det er en stor fordel at vi er mange trenere med god kompetanse, i tillegg til at vi samhandler med de videregående skolene i Larvik og i Sandefjord. Vi må ha kontroll med belastningen; det er mange av jentene som går på idrettslinjer, sier Henriette.

Som legger til at seniorlaget også har hatt stor nytte av Tord Ellingsen som fysisk trener. Tord har bl. a. erfaring fra tilsvarende jobb for det ungarske herrelandslaget.

Sammensatt lag
Laget i kveld er en god målestokk på hvordan denne sesongen vil fortone seg. For mot TT stiller Sandefjord følgende lag:
Fra SH: Cecilie Wick Ullitz, Marte Holand Pettersen, Madelen Bringaker, Camilla Bach, Emma Røisgård og Helene Fure
Fra STIF/HG Gokstad: Mari Ellingsen, Pernille Strøm Sørby.
Fra Halsen: Kine Tveter, Nora Rosenberg, Linéa Hoffgard, Sara Holberg og Marie Daarstad.

Tilbake til spørsmålet i ingressen: Ser du forskjellen? I Uddevalla møttes en gjeng jenter fra klubber som spiller i helblått (SH), rødt og hvitt (STIF), helblått (HG Gokstad) og rødt og grønt (Halsen). I kveld stiller alle likt. Enten i blått eller hvitt.