Bergen Håndball – fra bydels- til byklubb, men hjelper det? – Sandefjord

Bergen Håndball – fra bydels- til byklubb, men hjelper det?

Det er den mest hardtsatsende håndballklubben i Bergen som kommer på besøk til Jotunhallen søndag. Men akkurat nå er de nummer to i sin egen by.

«Vi ønsker oss opprykk»! Det lå nok bak da Bergen rett før sesongstart hentet inn Kolstads danske midtback Rasmus Carlsen. En midtskiller som hadde opplevd å gå fra et sikkert førstevalg til å bli nummer to, eller endog nummer tre, i trønderklubben.

For inn kom nemlig den islandske landslagsspilleren Janus Smarason, og vår tidligere midtback Magnus Langeland, som gikk til Kolstad før sesongen 2021/22, hadde tatt store steg. I tillegg hadde de Eskild Dahl Reitan, som for bare et drøyt år siden var inne i landslagsvarmen hos daværende landslagstrener og nåværende Kolstad-trener Christian Berge.

Men det var ikke trønderbartene vi skulle skrive om, det var Bergen. Eller er det Fyllingen? Eller FyllingenBergen? Begge deler har vært rett, men er det ikke lengre. For det var i Fyllingen det startet, ønsket om opprykk. Mens laget lå i 1. divisjon økte ambisjonsnivået. Ett skritt på den administrative og økonomiske veien var å døpe om laget til FyllingenBergen.

Fyllingen er en bydelsklubb fra Fyllingsdalen og Framohallen. Å legge bynavnet til klubbnavnet for bydelsklubber er ikke ukjent. Runar gikk jo fra Runar til Runar Sandefjord for noen år siden. Nøtterøy gikk et hakk videre og kalte laget for Tønsberg Nøtterøy. Tanken bak er den samme; å skaffe et bredere økonomisk nedslagsfelt.

Men nå handler det ikke lengre om Fyllingen. eller FyllingenBergen. Bergen Håndball er blitt en selvstendig klubb, det sees ikke minst ved at Fyllingen har stablet på beina sitt eget seniorlag. Og ironisk nok møtes de to lagene i årets 1. divisjon. Bergen etter nedrykk fra REMA1000-ligaen, Fyllingen etter opprykk fra 2. divisjon.

Så langt er det ingen tvil om hvilket av de to lagene som gjør det best. Fyllingen ligger på nedrykksplass med seks poeng på elleve kamper; Bergen på tredjeplass med seksten poeng – like mange som Sandefjord. Vi er foran på bedre målforskjell.

Det bemerkelsesverdige er at i skyggen av de to Fyllingen-relaterte klubbene har Viking TIF, sentrumklubben som har vært kjent for å bygge lag på studenter med håndballerfaring, klatret rett forbi begge to og foreløpig helt til topps.

Både Sandefjord og Bergen har for øvrig et nederlag å revansjere: Sandefjord med tomålstap borte for Falk, Bergen med femmålstap borte mot Ryger Stavanger. Måtte det bli Sandefjord som får den revansjen!