To lag rykker rett opp i REMA1000-ligaen: – Motiverer oss enda mer, sier styreleder – Sandefjord

To lag rykker rett opp i REMA1000-ligaen: – Motiverer oss enda mer, sier styreleder

Sjansene for å få se Sander Sagosen i Jotunhallen neste sesong økte betraktelig mandag kveld. Da vedtok styret i Norges Håndballforbund å utvide REMA1000-ligaen fra 12 til 14 lag allerede fra sesongen 2023/24. Det innebærer at de to beste lagene i årets 1. divisjon rykker rett opp til øverste nivå, mens lag nummer tre spiller kvalifisering mot bunnlaget i REMA1000-ligaen.

– Det gir oss ytterligere motivasjon. Men målet er fortsatt å vinne 1. divisjon. Det er det vi spiller for, sier styreleder Pål Lund i Sandefjord Håndball.

Pål Lund, styreleder i Sandefjord Håndball

Han gleder seg over utvidelsen, og ser selvsagt at det dobler sjansen vår for å rykke opp. Én direkte opprykksplass er blitt til to. Om Viking TIF skulle fortsette å vinne er det fortsatt en ledig plass i neste års REMA1000-liga. En liga som helt sikkert kommer til å bli preget av gjensynet med Sander Sagosen, som går fra TWH Kiel til Kolstad etter denne sesongen. Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød drar også nordover til Trondheim fra Flensburg-Handewitt.

Når vi vet at trønderne allerede har sikret seg landslagsspillerne Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud, Vetle Aga, Sigvaldi Gudjonsson og Janus Smarason, blir det nesten som å si at lagene i REMA1000-ligaen neste år skal måle seg mot det norske landslaget – ispedd et par islendinger.

Håndballforbundets styre vedtok utvidelsen etter initiativ fra Norsk Topphåndball – interesseorganisasjonen for klubbene i REMA1000-ligaen. Gjennom pandemien opplevde de to sesonger med flere lag enn normalt (13 i 2020/21, 14 i 2021/22), og opplevelsen var så god at de ønsket å gjøre utvidelsen permanent. Det viste seg at det er 14-15 lag i Norge som kan kjempe jevnt med de beste, og til og med slå dem på en god dag.

1. divisjon utvides på samme måte fra 12 til 14 lag. Det vil si at norsk topphåndball heretter vil omfatte 56 lag – 28 herre- og 28 damelag.

For å sikre at denne utvidelsen kan skje allerede fra neste sesong er det nødvendig å gjøre endringer i det opp- og nedrykksregimet som er bestemt for inneværende sesong. Ingen lag rykker rett ned fra REMA1000-ligaen, mens to lag rykker rett opp fra 1. divisjon. Det sist plasserte laget i REMA1000-ligaen spiller kvalifisering mot lag nummer 3 i 1. divisjon om en ledig plass i REMA1000-ligaen.

Stillingen på toppen av 1. divisjon etter nesten halvspilt serie.

Med utgangspunkt i dagens tabell vil det si at Viking TIF og Sandefjord rykker rett opp, mens Follo spiller kvalifisering mot Haslum.

I stedet for at fire lag rykker rett ned fra 1. divisjon (skulle egentlig gått fra 13 til 12 lag neste sesong), er der bare to lag som må ta den tunge veien ned.

Stillingen i bunnen av 1. divisjon etter nesten halvspilt serie.

Det betyr at Nordstrand og Fyllingen kan se litt mer optimistisk på mulighetene for å overleve. Det innebærer også at ungguttene fra Ros plutselig bare er tre poeng fra fortsatt plass, og ikke sju som avstanden har vært fram til i dag.

Bildetekst
Sjansene for Sandefjord-opprykk til REMA1000-ligaen neste år øker dramatisk med gårsdagens vedtak om å utvide toppdivisjonen fra 12 til 14 lag. Da kan vi håpe på flere opplevelser som denne – ikke minst når Sander Sagosen og Kolstad kommer på besøk!