Sammenslåtte Ryger: – Vi hadde ikke noe valg! – Sandefjord

Sammenslåtte Ryger: – Vi hadde ikke noe valg!

Når Sandefjord søndag drar til oljehovedstaden for å spille håndball er det ikke mot verken Stavanger eller Viking, men derimot mot Ryger. Aldri hørt om? Ikke så rart, for klubben er spella ny – dannet i et forsøk på å få tilbake den håndballbølgen Stavanger red på for noen tiår siden.

– Vi hadde ikke noe valg. Skulle vi nå målet om et REMA1000-lag i byen, og å skape en utviklingsarena for byens unge håndballtalenter, måtte vi gjøre noe. To modige klubbstyrer innså at skal vi få tilbake topphåndballen i Stavanger så må vi satse på én hest, sier håndballnestor Svein Axel Johannessen – tidligere Viking Håndball, nå altså Ryger.

Det har gått på håndball-stumpene i Stavanger siden byen hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. Et tidligere forsøk på sammenslåing strandet i 2009. Stavanger og Viking fortsatte i hver sin leir, men i samme hall og med de samme rammebetingelsene; spillere, frivillige, sponsorer, publikummere.

Svein Axel Johannessen

Hentet fra vikingtida
Men nå var altså tiden inne. I fjor høst, midt under koronapandemien, tok de beslutningen om å la to bli til én. Og i stedet for å vri på, eller sammenstille, de to klubbnavnene, falt de ned på noe helt nytt.

– I de fleste slike sammenslåingsprosesser er det valg klubbnavn og draktfarge som hindrer suksess. Vi utlyste en navnekonkurranse i lokalavisa og fikk inn over 200 forslag. Så satte vi ned ei lita arbeidsgruppa og endte opp med Ryger Stavanger. Rygerne er navnet på ei folkegruppe fra vikingtida og er nevnt i Snorres kongesagaer i slaget ved Hafrsfjord. Det er rygerne som er opphavet til landskapsnavnet Rogaland og passet sånn sett godt inn i visjonen vår om å skape regionens lag, sier Svein Axel Johannessen.

Bygger klubb
Så nå gjenstår bare den sportslige suksessen da?

– Vi har fått mer økonomiske muskler enn vi hadde tidligere, men det er fortsatt langt igjen til REMA1000-klubbene og de beste lagene i 1. divisjon. Men vi har fått på plass en markedssjef i full stilling, avtale med en fysisk trener og en hovedtrener som har gått fra 40 til 80 prosent.

I tillegg har vi gjennom Ryger skapt økt interesse for guttehåndballen i byen. Vi samarbeider med seks breddeklubber i distriktet, og sammen skal vi styrke både bredde og topp. Det mest synlige beviset er at vi nå har et snitt på 500 tilskuere på hjemmekampene våre, sier han.

Nå blir det kamp!
Nå gleder han seg til å ta imot Sandefjord til toppkamp i Stavanger Idrettshall søndag.

– Vi trodde en stund at vi var hektet av i kampen om de øverste plassene på tabellen, men nå er vi jo med igjen! Det blir gøy å få møte dere med det utgangspunktet vi har nå, sier Svein Axel Johannessen i Ryger.

Da kan vi avslutte med noen fakta:

* Etter 12 kamper ligger Ryger på fjerdeplass å tabellen, bare to poeng bak Sandefjord og Follo.
* Ryger tapte med tre mål mot Follo i Stihl Arena i begynnelsen av november, men har etter det fire strake seirer – over Falk, OSI, Bergen (33-28) og Nøtterøy.
* Trioen Trondur Mikkelsen (venstreback, 81 mål/11 kamper), Jesper Røisland (høyreback, 58/12) og Jonas Løge (høyrekant, 55/12) er deres fremste målskårere.