Møter Bergsøy i kveld: Jakub (20) takker kapteinen sin for gjennombruddet – Sandefjord
Jakub Petrzela har signert kontrakt med Sandefjord Håndball fram til 2026. I kveld møter han og SH Bergsøy i Hisøyhallen, med kampstart kl. 17.15

Møter Bergsøy i kveld: Jakub (20) takker kapteinen sin for gjennombruddet

– Da Tarik sa jeg måtte forberede meg på å spille hele kampen, fikk jeg småsjokk. Men han sa også at «dette klarer du fint», og det ga meg en god følelse av trygghet.

I dag er Jakub Petrzela på vei til Bergsøy sammen med resten av Sandefjord-laget. Han drar i visshet om at han skal bli hos de blå i to nye sesonger, fram til sommeren 2026. I hvert fall. Unggutten som ble med Jesper Havnås og Mikkel Ertsås fra Larvik i 2020 for å bli med på en storsatsing for Lerøy-serien, men som i stedet måtte se to hele sesonger mer eller mindre forsvinne i covid-tåka, er i løpet av denne sesongen blitt et skråsikkert kort i trener Geir Oustorps spillerstokk.

Den kampen han nevner i innledningen var mot Nøtterøy siste helga før jul. Lagkaptein og naturlig førstevalg på streken, Tarik Repesa, fikk seg en smell i kneet tidligere samme måned og var usikker foran lokaloppgjøret.

– Jeg hadde litt flaks da, jeg hadde jo det. Men fram til da hadde jeg stort sett spilt forsvar, nå måtte jeg regne med 2×30 minutter. Det som gjorde meg trygg var at Tarik, kapteinen vår, som drar skuta gang på gang, og som klarer å spille seg igjennom alt av vondter og skader, hadde trua på meg. For meg var det som et grønt lys, det var bare å trykke klampen i bånn og kjøre på i seksti minutter. Etter den kampen har vi vært en perfekt duo, vil jeg nesten si. Vi snakker mye sammen, og jeg får mye oppmuntring, hjelp og veiledning av Tarik, sier Jakub Petrzela.

Nær skåringstoppen
Mot Nøtterøy smelte Jakub til med sju flotte mål. På de seks neste kampene er det blitt 23 til. Det er bare bakspillerne Sander Wennberg Linderud og Johannes Gurrich som har skåret flere mål i denne perioden, begge med 34. Sander og Jakub har for øvrig utviklet et veldig godt samarbeid, noe som har ført til en rekke skåringer.

Høydepunktet glapp
Men tilbake til starten i Sandefjord Håndball. Og den smertefulle covidperioden hvor ungguttene på SHs rekruttlag i lange perioder ikke engang fikk trene håndball sammen. Nærkontakt var ikke tillatt. Det ble ingen Lerøy-serie verken det første eller det andre året. Jakub og kameratene ble snytt for det som for mange unge håndballspillere er karrierens høydepunkt – møtene med de beste lagene fra hele Norge; det uoffisielle norgesmesterskapet for 18-åringene.

– Jeg hospiterte på treninger med a-laget et par ganger i uka, men det var ikke så ofte det var tillatt heller, så mesteparten av tida var jeg mer hjemme enn i hallen.

De to siste sesongene har det vært mer meg mot meg. Jeg har måttet kjempe for å beholde trua på meg selv. Det var trening etter trening der jeg ble liggende på gulvet uten resultater. Jeg tvilte på meg sjøl, om jeg egentlig var klar for og god nok for nivået. Men heldigvis klarte jeg å stå i det, det har gjort meg sterkere mentalt og samtidig forberedt meg på at det kan komme andre vanskelige perioder senere også, sier Jakub.

Trygt og godt
Han har altså nettopp signert ny kontrakt fram til 2026. Og 200 cm lange Jakub har klare tanker om hvorfor:

– Det viktigste er at jeg trives veldig godt her, både som spiller og menneske. Og jeg har alltid tenkt at når jeg en gang går videre så er det fordi jeg har gjort noe bra her. Jeg er bare 20 år, to år til med utvikling og trygghet gjør bare godt. Og så vet jeg jo at SH har utviklet en lang rekke med gode REMA1000-spillere!

Styrkebua hver dag
– Men den suksessen du har hatt siden før jul, hva skyldes den, trur du?

– Jeg liker å tru at det er fordi jeg har gjort mye riktig trening for trening, uke for uke og år etter år. I sommerferien i fjor var jeg i styrkebua hver eneste dag, og de ekstra kiloene har sikkert hjulpet. Samtidig bestemte jeg meg før oppkjøringen til sesongen for å være mer ekstrovert, mer vokal; snakke om alt, selv de minste tingene. Det har gjort det lettere for meg å passe inn i gruppa, både med de mest rutinerte og de juniorene jeg har spilt med de siste årene, sier han.

Jakub Petrzela og Sander Wennberg Linderud får to nye sesonger på seg til å utvikle et samarbeid som allerede har båret masse frukter.


Drømmer om CL og OL
– Nå blir det høyst sannsynlig kvalifiseringsspill for REMA1000-ligaen neste år. Om det blir opprykk eller ikke gjenstår å se, men hva slags ambisjoner har du for håndballen din?

– De er høye! ler Jakub. – Jeg vil få til veldig mye med håndballen. Jeg er vokst opp i Larvik med LHK i Champions League. Å se de kampene ga meg gåsehud! Jeg tenkte at dette har jeg også lyst til å være med på når jeg blir eldre. Så spill i Champions League er på ønskelista, det samme er OL. Tenk å være med der verdens beste utøvere fra alle mulige idretter møtes! Det er jo helt vilt. Men jeg vet det ligger langt fram i tid, så jeg får bygge stein på stein, år for år. Aller først er målet å rykke opp i REMA100-ligaen med SH og helst bli der en stund!

Landslagsspiller og snekkerlærling
Sier Jakub Petrzela, en av mangę unggutter som har utviklet seg som håndballspiller gjennom SH-skolen til å bli en dugandes ressurs for enhver trener. 20-åringen kan for øvrig allerede vise til 8 kamper for aldersbestemte landslag, den siste i juni i fjor mot Slovenia da han skåret to av sine i alt 12 mål for Norge. Han vet med andre ord hva som skal til for å hevde seg blant de beste.

Han vet hva som må til for å sikre framtida si også! Jakub er nemlig i full gang som snekkerlærling hjemme i Larvik. – Jeg synes det er veldig artig å drive med! Og så møter jeg mange gode og morsomme mennesker som det er fint å ha rundt seg og som jeg nok ikke kommer til å glemme med det første!