Toppskårer Matias (22) klar for Sandefjord – Sandefjord
Mathias Landsrød Haug med den blå Sandefjord-drakta, den han skal bekle de neste to sesongene.

Toppskårer Matias (22) klar for Sandefjord

Han skåret 184 mål for moderklubben sin forrige sesong og endte på andreplass på toppskårerlista i 1. divisjon. Nå er han klar for to år med Sandefjord!

Matias Landsrød Haug (22) har spilt for Nøtterøy hele sitt håndball-liv. Da ser vi bort fra en høst i Haslum sesongen 22/23, hvor han ikke fant seg til rette og dro hjem igjen etter halvspilt serie. Og tida på et samarbeidslag med Tønsbergs Turn som 14-15 åring. Han har gjort seg bemerket utover Tønsberg og Færders grenser, står bokført med 19 yngrelandskamper for Norge og har skåret i snitt 2,5 mål per landskamp. De siste var med 02-landslaget våren og sommeren 2022.

Verdt å merke seg: Alle disse prestasjonene har kommet med Matias som venstrekant. Bortsett da fra de 184 målene for Nøtterøy sist sesong. For de kom fra bakspillerposisjon. Den småvokste venstrekanten, som hele livet har drømt om å være bakspiller, hadde ikke centimeterne på sin side. Ikke før har passerte 20 år. Men nå måler han 1,88 m på strømpelesten og banker inn mål som om han aldri skulle gjort noe annet.

– Jeg har vært litt sen i veksten, ja. Ikke at jeg er så veldig høy nå heller, men greit nok, i hvert fall. Og da jeg fikk sjansen til å fortsette karrieren som bakspiller i Sandefjord , og Nøtterøy ble dømt ned i 2. divisjon, tenkte jeg at nå var tida inne for noe nytt, sier Matias.

Nedrykk er grunnen
Han er klar på at det var nedrykket som fikk ham til å forlate Nøtterøy for denne gangen. Ikke så vanskelig å skjønne, med tanke på den eventyrlige oppblomstringen han opplevde på håndballbanen i fjor. Og som det nå er Marinko Kurtovic og SH-gutta som skal bidra til at fortsetter.

– Jeg kjenner Marinko fra før, hadde ham som lærer på videregående på Wang. Vi har møttes én gang, men jeg har ikke fått vært med på noen treninger ennå. Blir trolig ikke før oppkjøringen starter i juli. Det er vanskelig å få det til å passe med jobb i barnehagen, sier Matias.

Noen åpne spørsmål
Han håper etter hvert å starte et utdanningsløp, men foreløpig har håndballen førsteprioritet. Hvilken vei han vil gå er han ikke sikker på. Kanskje et lærling-løp i et eller annet fag?

Han har heller ikke rukket å tenke over hvordan han skal organisere livet sitt framover. Hvor han skal bo, hva han skal jobbe med osv. Såpass ny er denne overgangen.

Tempo og dueller
– Men Matias, du skåret 184 mål i fjor. Bare David Valderhaug fra Ros (188) var bedre. Alt kan vel ikke handle om at du har vokst noen centimeter?

– Spillet vårt i Nøtterøy passet meg bra. Høyt tempo, mye duellspill. Og så fikk jeg ligge fremskutt i vårt 5-1 forsvar, da ble det en del mål på snapping og kontring. I tillegg tok jeg straffer. Men jeg hadde aldri fokus på noen toppskårer-tittel. Det var fint at jeg lyktes, men det var aldri noe mål å skåre flest mulig ganger, sier Matias Landsrød Haug.

– Skyter drithardt
Sammen med Matias fra Nøtterøy til Sandefjord kommer tre år yngre Simon Frøske Danielsen, også han på 2 årskontrakt. Simon er venstrehendt, er bakspiller og skyter ifølge Mathias «drithardt».

– Jeg har ikke spilt så mye med Simon. Han er veldig ung, hardtarbeidende, skyter som sagt knallhardt og er bra i duellspillet. Som meg, og mange andre unge håndballspillere, har han fortsatt litt å hente, sier Matias Landsrød Haug.