Einar leiter etter spillere med horn i panna og svarte blikk! – Sandefjord

Einar leiter etter spillere med horn i panna og svarte blikk!

– Bortekampen mot Halden er blant de kampene vi bør vinne for å lykkes i årets REMA1000-liga, sier trener Einar Veierød før oppgjøret i Remmenhallen onsdag kveld.

Han er på offensiven, SH-trener Einar Veierød, rett før det braker løs med en ny sesong i norsk topphåndball. Hans 10. sesong som trener siden han overtok SH-skuta på høsten 2011, da den opprinnelige trenerduoen trakk seg med øyeblikkelig virkning etter å ha tapt for et 2. divisjonslag i cupen.

Han mener han har grunn til det også. For tredje gang er han trener for et eliteserielag. Det første året (2011) fikk SH plassen fordi Oppsal trakk seg et kvarter før seriestart. Det andre året (2020) fikk SH plassen fordi kvalifiseringskampene mot Runar ble avlyst og håndballforbundet ga eliteserieplass til begge lagene. Det tredje året har han ført laget til eliteserien gjennom seier i kvalifiseringsspillet mot Follo.

Et Follo-lag som altså ble et nummer for store for Veierøds menn sist lørdag. På en skala fra 1 til 10, hvor surt var akkurat det tapet?

– Jeg vil si en 8-er. Vi gir fra oss en femmålsledelse to ganger, og vi fremstår handlingslammet på uavgjort og bare fem sekunder igjen av kampen. Da vi trengte noen SH-ere med horn i panna og svarte blikk, rygget vi i full fart. Det holder ikke. Vi må forsvare oss offensivt, ikke tru at vi har kontroll. Det kommer vi aldri til å ha i eliteserien heller, sier Einar Veierød.

Den gode lagfølelsen
For SHs rutinerte trener er det ikke plass til mye mer enn håndball på fritida. Knapt nok noe i det hele tatt.

– Hva tenker du å si? Skaff deg en ny hobby? Nei, håndballen er livet mitt ved siden av familien og jobb. Jeg har levd i håndballmiljøet så godt som hele livet, som spiller og trener. Der har jeg mange venner, der treffer jeg stadig nye trivelige mennesker, og jeg gleder meg over at jeg klarer meg på et relativt høyt nivå sammen med andre trenere og ledere, spillerne og klubben.

Det er laget som betyr noe, skjønner du. Ikke meg. Ikke enkeltspillere. Laget.

Offensivt mål
Vi tenkte å spørre Veierød om hans personlige mål for sesongen. Hva vil han oppnå? Hva vil gjøre at han blir fornøyd. Men vi fikk ikke svar på det. For Einar setter bare mål for laget. Hva de sammen skal prestere. Og der kommer det offensive tilbake.

– Jeg er ikke skremt av nivået på de andre lagene i REMA1000-ligaen. OK, noen er klart bedre enn oss, som f eks Elverum, Drammen, Runar, og kanskje Fyllingen (som nå heter Bergen, red anm.). Får vi litt flyt, og får spilt på oss litt selvtillit, så blir vi ikke noen kasteball. Si at det er 10 lag som er noenlunde jevne, da gjelder det å slå flest mulig av dem. Vi kan klare å unngå kvalik, dvs bli blant de 8 beste. Og da er vi jo plutselig i sluttspillet, sier han.

Seks lag kan ende i 1. divisjon
REMA1000-ligaen 2021/22 avvikles med 14 lag. Neste sesong skal det bare være 12. Ett lag rykker rett opp fra 1. divisjon, mens tre lag rykker rett ned fra REMA1000-ligaen. Lagene som ender på plassene 9-11 skal gjennom kvalifiseringskamper (best av 2) mot lagene som havner som nummer 2-4 i 1. divisjon.

I verste fall, for eliteklubbene, ramler seks lag ned en divisjon. I beste fall bare tre. Og Veierød mener altså at vi skal kunne holde oss unna den striden.

En spent gjeng
– Jeg merker jo at flere av de andre lagene tar oss mer på alvor i år enn i fjor. Nå er det flere som tipper oss på kvalikplass (9-11), i fjor ble vi tippet rett ned igjen. Mange sier at de synes det er gøy å se oss spille.

Men klart jeg er spent. Vi er spente, hele gjengen. Klarer vi å sette forsvaret? Får vi til duellspillet vårt og skaper de bruddene vi ønsker og trenger? Kan vi få fram mer fandenivoldskhet enn i sluttminuttene mot Follo? Vi har skåret nok mål i oppkjøringen, det er bakover det gjelder mest nå.

Jeg føler vi har flere ulike kvaliteter på keeperplass i år. Vi har en spennende Sander Haakestad på venstrekanten. Jeg håper og tror at Sander Linderud fortsetter der han slapp i fjor. Og selvsagt Anders Hallberg, vår nye midtback-veteran, han har tilført oss helt nye kvaliteter i forhold til spillemønstre. I tillegg banker flere unggutter på a-lagsdøra. Lasse Døsen kan få slippe til på høyrekanten allerede mot Halden. Jakob Petrzela på strek er en helt annen type enn de vi har nå, har en helt annen mentalitet.

Jo, vi gleder oss!

Bra for byen Sandefjord og klubben Sandefjord
– Men Einar Veierød, hvorfor er det viktig at Sandefjord spiller i REMA1000-ligaen? What´s the point?

– Det er viktig for byen Sandefjord! Vi er vant til å ha to topplag i håndball her i byen. Vi har levd med det siden slutten av 80-tallet. Det er ikke det samme når lagene er på ulikt nivå. Rivaliseringen mellom Sandefjord og laget på Haukerød skaper ekstra liv og stemning, rett og slett.

Og så er det viktig for Sandefjord som klubb. Nå om dagen er det mange som satser ungt. Et nedrykk til 1. divisjon kunne fort tappet oss for spillere. Vi hadde fått en tynnere stall og kunne fort endt på nedre halvdel. Og 2. divisjon …. da er klubben ferdig. Ditt må vi ikke.

Derfor er det viktig!