Mathias Kolstad Holm tilbake i Sandefjord – Sandefjord
Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Mathias Kolstad Holm tilbake i Sandefjord

Han gjør comeback for de blå, åtte år etter. Nå trer Mathias Kolstad Holm (34) inn i mentorrollen for Sandefjords keepertroika Johan Hedlund Bergqvist, Christian Morillo Lyngbø og Eirik Jarl Haukedal.

17 sesonger som keeper i norsk topphåndball, hvorav 15 i eliteserien med Drammen HK, én i eliteserien for Falk og én i 1. divisjon for Sandefjord Håndball. Sistnevnte var sesongen 2012/13, vi hadde rykket ned fra eliteserien og trener Einar Veierød ville bygge et lag som skulle tilbake i eliten.

I Drammen satt en litt frustrert Mathias Kolstad Holm, som opplevde samarbeidsutfordringer med treneren sin. Da Veierød ringte, var svaret «ja».

– Jeg følte det rett for meg å skifte klubb nå. At klubben spiller i 1. divisjon, har ingen betydning. Sandefjord har et meget ungt og spennende lag. Jeg tror det skal bli bra å være her.

Mathias Kolstad Holm til Sandefjords Blad 7. juni 2012

Sa ja fordi det var Einar som spurte
Når han nå er tilbake hos de blå, mer enn åtte år etter, er det også takket være Einar Veierød.

– Etter at jeg la opp etter fjorårssesongen har jeg fått mange forespørsler som jeg har takket nei til. Men jeg klarte ikke å si nei når Einar spurte, Rett og slett fordi det var Einar. Jeg liker ham for godt til det, sier Mathias i dag.

Mathias Kolstad Holm og Einar Veierød kjenner hverandre fra 2012-13 sesongen i Sandefjord Håndball. Foto: Sandefjords Blad

Diskusjonspartner
Hva Einar spurte om? Jo, om Mathias kunne tenke seg å hjelpe trenerteamet på keepersiden. Vi opplevde i starten av sesongen at våre spillere skøyt motstandernes keeper til Banens beste-tittel, mens vi selv ikke fikk den samme uttellingen. Kanskje kunne en erfaren samtalepartner bidra positivt?

– Tanken er at jeg skal være en diskusjonspartner for både trenere og keepere. En som kan gi noen ideer, sette igang noen tankeprosesser. Om du ønsker å bli skikkelig god, må du først og fremst sørge for det sjøl, blant annet ved å yte maks på trening. Men hvis jeg kan komme med et tips eller flere, som kan bidra til en ekstra redning, eller at en vanskelig periode blir et par-tre minutter kortere, så er jeg fornøyd, sier Mathias.

100 % ganger 3
Han blir ikke å se på verken treninger eller kamper (de sistnevnte får han med seg på TV). For i Drammen har han full jobb i Nordea, og på hjemmebane venter eldstesønnen på 20 måneder og ei lita datter på bare 2 uker. Det er grunnen til at han ga seg i DHK også. 100 % bankjobb, 100% håndballspiller og 100 % familie gikk ikke i hop.

– Foreløpig har jeg hatt kontakt med alle de tre keeperne, og med Einar. Etter kampen mot Fyllingen vil jeg se på klipp og reflektere over dem sammen med keeperne. Det vil bli individuell oppfølging, det er ikke gitt at de tre har behov for det samme. Vi må se på hva de kan bli bedre på, men også på hva som er bra. Det er viktig ikke å glemme det siste. Ellers er det fort gjort å bli dårligere på det som egentlig funker.

Kan ta poeng fra mange
– Hva tenker du om mulighetene våre? Er vi dømt til å bli liggende nederst på tabellen?

– Slett ikke. Mot FyllingenBergen trenger ikke Sandefjord makse på alle spillere for å vinne. Bortsett fra mot 2-3 lag helt i toppen, er det mange poengmuligheter framover. Det er mest snakk om å få satt forsvaret, få noen «billige» kontringsmål. Ellers er det mye bra.

Må tvinge fram flere langskudd
– Og keeperne?

– Det er mange måter å føre statistikk på. Hvis forsvaret klarer å hindre nærskudd (fra 6-meteren), gjør det oppgaven litt enklere. Forsvarsformasjoner som 6-0 og 5-1 bør tvinge fram flere langskudd, og da kan keeperne komme opp mot 40 i redningsprosent.

Dere har spilt mye 6-0 og 5-1, men likevel har det blitt mange nærskudd. Da er det vanskelig for enhver keeper å klare 30 %, sier Mathias Kolstad Holm.

Johan Hedlund Bergqvist var BB mot Haslum.

Forresten – mot Haslum i siste kamp ble Johan Hedlund Bergqvist kåret til Sandefjords beste spiller. Det skjedde noen dager etter at Mathias var på tråden første gang.

Det blir spennende å følge Sandefjord-keeperne i Jotunhallen i morgen også… 🙂